32 hónap vendégprofesszorként Okinawa szigetén

Okinawa Mi Amor

Wasabi

2010. április 07. - zkorsos

A vaszabi (angolul és a japánból romanji átírással wasabi) a tormához hasonló növény, latin neve Wasabia japonica. A keresztesvirágúak (azaz a káposztafélék, Brassicaceae) családjába tartozik. A jól ismert és Japánban a szusi és szasimi mellé tálalt, zöld színű csípős krémet a gyökeréből készítik, a tormához hasonló reszeléssel és tartósítással. Ereje is a tormáéhoz és a mustáréhoz hasonlít, mert szemben a csilipaprikával nem a nyelvet, hanem az orrüreget ingerli. Hatóanyaga izotiocianátokból áll, amelyek gátolják a baktériumok szaporodását. Bekapva olyan érzés, mintha valami azonnal fölszaladna az orrunkon át az agyunkba, és gőzével szét akarná feszíteni a járatokat… Leginkább rizzsel, sörrel, vízzel lehet hűteni magunkat, ha véletlenül túl sokat vettünk a szánkba egyszerre.Wasabi növények a tokiói Tsukuji halpiacon

Maga a vaszabi növény hegyi patakok mentén a természetben nő Japánban, és vannak koreai, kínai fajai is. A csípős krémhez természetesen különböző, nemesített fajtákat termesztenek nagyüzemben, de a növény elég igényes, az éghajlatban is válogatós, Kyushutól délre például már nem marad meg. A piacon a gyökeret vásárolhatjuk meg, és ezt közvetlenül használat előtt kell finomra reszelni, de erejét így nem tartja sokáig, ezért sokkal kedveltebbek a tartósított, tubusba töltött termékek, amelyekbe valójában tormát és mustárt is szoktak keverni. (Maga a vaszabi ugyanis meglehetősen drága alapanyag.) A kinyomott mennyiség így is gyorsan megszárad és elveszti hatását, ezért a szakácsok a szusi készítésekor a főtt rizsfalat és a halszelet közé teszik, hogy nedvesen maradjon. Szasimihez a vaszabit külön, szójaszószos tálka szélén szolgálják fel, s a kettőt frissen összekeverve ebbe kell mártogatni a nyers halfalatkákat. Kedvelt csemege még a zöld vaszabiszószba mártott, száraz, pirított zöldborsó vagy más hüvelyes növény.A wasabit speciális wasabi-reszelővel kell reszelni

A bejegyzés trackback címe:

https://okinawa.blog.hu/api/trackback/id/tr755538500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása