32 hónap vendégprofesszorként Okinawa szigetén

Okinawa Mi Amor

Zakimi vár feketén-fehéren

2012. február 13. - zkorsos

A következő néhány bejegyzés Gosamaru és Amawari, két 15. századi riukiu földesúr (aji) történetét fogja elmesélni. Előbb azonban bemutatom azt a három várat, amely történetük helyszínéül szolgált, s amelyeknek a romjai részben helyreállítva ma is állnak Okinawa szigetén, s amelyeket 2000-ben (az akkor Shuriban tartott G8-as csúcstalálkozó ünnepére) az UNESCO Világörökség részeivé nyilvánítottak.

A Zakimi vár (Zakimi-jo) Okinawa szigetének középső részén, a Yomitan-félszigeten található, ma már sűrűn lakott terület közepén. Impresszíven emelkedik a házak fölé; Gosamaru, a környék 15. századi földesura nyilván tudta, hova kell építeni a várát. Magáról Gosamaruról egyébként viszonylag sokat tudni (erről majd még később), bár pontos születési idejét nem jegyezték fel.

A 15. század elején Okinawa akkori szigetén három, egymással állandóan viszálykodó "királyság" uralkodott: északon Hokuzan, délen Nanzan és középen Chuzan. A középső, talán a legerősebb, Shuriban székelő királyság uralkodója, Sho Hashi elhatározta, hogy egyesíti a három országrészt, ehhez azonban le kellett küzdenie két riválisát, akik szép szóval nem voltak hajlandóak akaratának meghajolni. Először 1416-ban az északiak ellen indult, s ebben volt segítségére Gosamaru, aki Yamada faluban született, Yamada gusuku földesura volt, és csapataival egész Yomitan erejét képviselte. Hokuzan sikeres leigázása után Gosamaru jutalmul megkapta Nakijin várát, amely a Motobu-félszigeten található.

Sho Hashi 1929-ben a déli országrészt, Nanzant is meghódította, s ezzel az egyesített Riukiu Királyság első közös uralkodója lett. Gosamaru mindvégig hűséggel támogatta, s hogy közelebb kerüljön királyához, a Yomitan-félszigeten felépítette a Zakimi várat. Az alábbi képek ennek a várnak a helyreállított szépségét mutatják be fekete-fehérben.


A bejegyzés trackback címe:

https://okinawa.blog.hu/api/trackback/id/tr165538569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása