32 hónap vendégprofesszorként Okinawa szigetén

Okinawa Mi Amor

A Tokai Földrengés

2010. március 01. - zkorsos

Hát ez bizony egy izgalmas fejezet. Röviden összefoglalva, a Tokai Földrengés a 21. században még be nem következett, de várhatóan katasztrofális hatással járó, szörnyűséges földrengés, amelyre Japán 25 éve készül…Japán és a Riukiu-szigetek műholdképe, a Csendes-óceán nyugati medencéjében

Hogy miért is? Ennek geológiai és történeti magyarázata van. Japán ugyebár földrengéssel gyakran sújtott ország, aminek a geológiai oka az, hogy itt bukik a Fülöp-szigeteki kéreglemez az Eurázsiai-lemez alá (ez a hasadék jól látszik a fenti Google-térképen). A kéregmozgás intenzív vulkáni és egyéb jelenségeket eredményez, így földrengést, termálvizeket, vulkánkitöréseket, stb. A japán geológusok évtizedek óta mérik, de évszázadok óta feljegyzik a földkéreg repedéseiben bekövetkező és a felszínre törő változásokat. A legjobban érintett terület Honshu szigetén, Tokiótól délnyugatra, a Suruga-öbölnél fekszik, ezt a kéregdarabot hívják a Tokai-szegmensnek.

A Tokai-szegmens utoljára 1854-ben repedt meg, majd ezt megelőzően 1707-ben. Mindkét alkalommal 8,4-es erősségű hatalmas földrengések voltak. A történeti feljegyzések szerint 1605-ben és 1498-ban hasonló események történtek… Ha a katasztrófák éveit összehasonlítjuk, meglepő szabályosságra figyelhetünk fel: lényegében 110 évenként (plusz-mínusz 33 év) következik be egy óriási méretű geológiai esemény! Na most, adjuk csak hozzá ezt 1854-hez?

Na hát ezért készülnek a japánok egy óriási földrengésre az 1990-es évek óta. A fenti tényeket 1970-ben fogalmazták meg először, majd 1978-ban elfogadták a „Nagyméretű Földrengés elleni Védekezési Terv” törvényét. 1979-ben a Tokai-vidéket potenciálisan veszélyeztetett földrengés-katasztrófa helyszínének nyilvánították.

A tudósok nekiálltak méricskélni, odafigyelni, s bizony nem alaptalanul. 1995-ben Kobe városánál (amely arrébb van vagy 500 km-rel) bekövetkezett a tragédia: több mint 100 ezer ház dőlt össze, 200 ezer ember vált hajléktalanná, és 4571 ember meghalt a 7,3-as magnitúdójú, 7-es szeizmikus erősségű (ld. az előző bejegyzést!) pusztító földrengésben. A Tokai Földrengés várható, 8,4-es magnitúdója ennél több mint 10-szer erősebbre tehető! Hogy ez mit is jelent az említett kéreglemezek elmozdulásában? Megdöbbentő, de szinte „semmit”! Kobénél (helyesebben az Awaji-szigetnél, ahol az epicentrum volt) a lemez január 17-én reggel 5:46-kor 20 másodperc alatt mindössze 1,5 méterrel ment odébb. Ez elég volt ahhoz, hogy összeomoljon egy egész város, leszakadjon 1 km-nyi autópálya, romba dőljön Kobe kikötőjében a 150 mólóból 120, stb.

1999-ben úgy becsülték, hogy 35-45 %-os a valószínűsége, hogy a nagy rengés (több mint egymillió lakóház összedőlését követelve) 2010 előtt fog bekövetkezni. Mivel ez nem történt meg, most már bármi lehet; a legszörnyűbb az, hogy minden tudományos erőfeszítés ellenére is az emberiség mindmáig gyakorlatilag tehetetlen a földrengések megjósolását illetően. Nincs konszenzus abban, hogy valójában milyen tünetek is azok, amelyek előrejelezhetnek egy ilyen katasztrófát. Jelenleg a lehetséges eseményt „Tokai Földrengés 20xx” néven emlegetik, és csak reménykedhetünk abban, hogy még sok idejük van a tudósoknak, hogy a megfelelő előrejelző technikákra rábukkanjanak…

A bejegyzés trackback címe:

https://okinawa.blog.hu/api/trackback/id/tr355538496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kiss brigitta 2011.03.20. 09:01:49

sziasztok szerintem nagyon szörnyű ami tokióban történt nem lettem volna a helyükben

杏桃来春 2011.04.14. 13:00:10

Pont idén költözök a Tókai-vidékre...elvileg az új házunk hiper-szuper földrengésbiztos...
süti beállítások módosítása