32 hónap vendégprofesszorként Okinawa szigetén

Okinawa Mi Amor

Nakagusuku vár

2012. február 13. - zkorsos

A keleti (hátsó) kapu

A Nakagusuku várat a 14. század végéig a környék földesurai használták, három szintjét ők is építették. 1440-ben Gosamaru aji, Zakimi-jo ura kapta meg a várat Sho Hashitól, az egységes Riukiu Királyság első uralkodójától, a hozzá való hűségért és az északi Hokuzan uralkodójának leküzdésében nyújtott segítségért cserébe. Gosamaru azért is költözött át ide, mert szemmel akarta tartani az egyre növekvő erejű szomszédját, Amawarit, a Katsuren vár urát, aki a szóbeszéd szerint az ő és a király hatalmának megtörésére törekedett.

Nakagusuku vára Okinawa sziget közepén, a Yomitan- és a Katsuren-félszigetek között helyezkedik el. Gosamaru a már meglévő három szinthez még további kettőt épített. A falak szerkezete tükrözi az egyre fejlettebb, de még mindig mindenféle kötőanyagot nélkülöző, szorosan egymáshoz illesztett mészkőtechnikát. Az erős és egyben szemet gyönyörködtető falakat Perry kapitány is magasztos szavakkal illette, amikor 1853-ban erre járt a Hanta-úton.

A középső terasz kapuja

Az ásott kútA Nakagusuku vár szintén az Farfugium japonicumUNESCO Kulturális Világörökség része. Ez talán az eredeti gazdagságában legszebben fennmaradt az okinawai várak (gusuku-k) között. A falakon kívül számos egyéb használati tárgyat, például porcelánedényeket, csészéket, fegyvereket (vas- és kőgolyókat), kovács- és lószerszámokat találtak az ásatások során. Az egyik, falakkal körülvett helyen fennmaradt egy régi kút is (Ufugaa), amelyet valószínűleg még Gosamaru ásatott. A kút felesleges vízét egy szintén mesterséges, 5,5 méter hosszú, a talajszint alatt fél méterrel fúrt alagút vezette a vár falain kívülre.

A vár látképe a tőle északra fekvő, elhagyott hotelből

A nyugati főkapu Rálátás a várra a Haunted Hotel egyik félbehagyott teraszáról

Szinte közvetlenül a Nakagusuku vár mellett, ugyanazon a hegygerincen található az az elhagyatott szálloda ("Haunted Hotel"), amelyet ma is kísértettörténetek öveznek. A várból át lehetne sétálni oda, de nem ajánlatos, kerítés és figyelmeztető táblák állják útját a kiváncsiskodóknak. Egy másik oldalról, a sűrű bozótoson át jobban meg lehet közelíteni a szellemhotelt, és aki nem fél Okinawa megzavart, nyugtalan szellemeitől, megtekintheti a félbehagyott építkezést, az ijesztő graffitikkel díszített falakat.

A "Haunted Hotel" a vár nyugati oldala felől nézve

A bejegyzés trackback címe:

https://okinawa.blog.hu/api/trackback/id/tr925538570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása