32 hónap vendégprofesszorként Okinawa szigetén

Okinawa Mi Amor

Kin-do barlang

2010. április 15. - zkorsos

Egész Okinawa mészkőből épül fel, ezért nem ritkák a szigeten a barlangok, amelyek karsztos eredetű valódi cseppkőbarlangok. Annyi még az érdekességük, hogy a riukiu mészkő valójában ősrégi koralltelepek maradványa, tehát a hegyek és a barlangok is tele vannak régenvolt mikroszkopikus állatok maradványaival.

Kin Kannon-ji templom A barlang lejárata a templom mellett. Jól látszik az awamori szállítására szolgáló csillerendszer.

A barlangokat nagy tisztelet övezte a hagyományos riukiu hitvilágban, szinte mindegyikük szent kegyhelyként, imateremként funkcionált a helyiek között. Az egyik legrégibb, leghíresebb okinawai barlang a Kin-do, amely Kin városától nem messze található a sziget középső részén. A barlang régebbi neve Nisshu-do volt, egy 16. századi szerzetes (Nisshu) emlékére, aki a legenda szerint felfedezte a barlangot és Buddha kegyhelyévé nyilvánította. A mese szerint ehhez egy hatalmas kígyót kellett legyőznie, amely addig a barlangban lakozott... Nisshu egy templomot is épített a barlang mellé, ez ma is áll: Kin Kannon-ji a neve.

A 2. világháborúban az Okinawai Csata során, mint minden okinawai barlang, ez is a légitámadások elleni menedékhelyül szolgált a helyi lakosság számára. A háború után 1949-ben megalakult a Kin Desztilláló Üzem, amely a hagyományos okinawai awamorit (egyfajta rizspálinkát) állítja elő. (Valójában az awamori nem japán, hanem thaiföldi rizsből készül, és valóban desztillációval, azaz lepárlással. Ebben különbözik a japán szaké avagy rizsbor nevű italtól, amely sokkal hígabb, mert egyszerű fermentálással készül, mint a bor, nem pedig lepárlással.) A barlangot jelenleg is a Kin Üzem használja awamori tárolására, érlelésére. Az állandó 17-19 fokos hőmérséklet jót tesz a 43 %-os alkoholtartalmú awamorinak, ennek megfelelően a 10-12 éves italokat palackonként 10 ezer yenért árulják...

Ami minket sokkal jobban érdekelt, az a barlang állatvilága. Még 1975-ben megjelent egy publikáció, amely Okinawa szinte összes barlangjának soklábú-faunáját feldolgozta, és számos bennszülött érdekességet ismertetett. A Kin-doból két új faj is került leírásra, s nekünk, óriási szerencsére - és a Kin Üzem alkoholos tárolóinak egyre terjeszkedő helyfoglalása ellenére - sikerült rájuk bukkannunk!

Dolichoglyphius asper

Epanerchodus subterraneus

A bejegyzés trackback címe:

https://okinawa.blog.hu/api/trackback/id/tr445538501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sheila 2010.05.26. 19:12:48

szia, a kémról jöttem, és maradok, mert tetszik. :)
süti beállítások módosítása