32 hónap vendégprofesszorként Okinawa szigetén

Okinawa Mi Amor

Tamagusuku

2010. június 07. - zkorsos

Aki olvasta az eddigi bejegyzéseimet, tudja, hogy igazán nagyon tisztelem az okinawai kultúrát és az itteni emberek múlthoz való hozzáállását; most mégis azt kell mondanom, hogy a Tamagusuku vár megtekintését nem tudom ajánlani senkinek. Nem csak azért, mert megtalálni is alig lehet - igaz, először 2 nagy tábla is mutatja, hogy 2,5, majd 1,8 kilométerre merre van... De a végén már semmi kiírás nincs, csak útelágazások, s mire az ember a hegytetőhöz közel egy sáros parkolóhoz ér, alig hisz a szemének, ha egyáltalán észreveszi a pici barna "Tamagusuku-jo site" táblácskát.

Miután leparkoltam, szinte hiába meresztgettem a szemem, hogy merre is induljak, amíg végre a tetőn megláttam egy ácsolt lépcsőt és korlátot: gondoltam, na ez biztosan a várfalakhoz vezet. Igen, oda vezetett: de az alig pár méteres romos mészkőfalak helyett, mintha a tervezők is tudták volna, hogy mennyivel érdekesebb látvány a szomszédos lejtőn lévő nagyszabású golfpálya. Az ácsolt kilátóról éppen oda lehetett látni.

Ryukyu Golf Club: Tamagusukuról remek kilátás nyílik rá Ryukyu Golf Club

Tamagusuku vára a legrégebbi a riukiu várak (gusukuk) között, a legenda szerint Amamikiyo isten építette. Egy 180 méter magas mészkődombon fekszik, s a néhány megmaradt falomladékhoz, meg a picike kegyhelyhez egy szép fasoron át vezet az ösvény. Hogy öreg a vár, az jól látszik, de a felújítására, a "reklámjára" többet lehetne költeni...

A romos várfalakhoz vezető szép fasor

Ez a boltív talán az egyetlen érdekes része Tamagusukunak

Kegyhely a várban

A kilátás tagadhatatlanul szép

Miután vagy háromszor körbementem a várat keresve, egy annál sokkal érdekesebb helyet is találtam: a 137-es és 86-os utak találkozásánál felfigyeltem egy építkezésre. A hegyen már állt az új, több emeletes lakóház, de alatta még ott ásítozott az ősrégi, részben beszakadt és kinyílt cseppkőbarlangrendszer, ami olyannyira jellemző az okinawai riukiu mészkőre.

Barlang a lakótelep alatt

A bejegyzés trackback címe:

https://okinawa.blog.hu/api/trackback/id/tr295538505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viktor 2010.06.10. 00:37:15

Szia, Grat a blgodohoz, nagyon jók a képek! :) Lehetne egy kérésem? Rákattintanál a blogomra egyszer? Van egy térkép a weboldalamon, ami azonosítja a látogatót és egy piros pöttyöt helyez el a térképen. Azt szeretném elérni, hogy minnél több helyről legyen legalább egy látogatóm, tehát minél több pötty legyen a térképen. Tudnál segíteni ebben? A link: http://iranylondon.blog.hu Köszi Viktor
süti beállítások módosítása