32 hónap vendégprofesszorként Okinawa szigetén

Okinawa Mi Amor

Magánvízesés

2012. november 20. - zkorsos

Milyen lehet az, ha valakinek saját vízesése van? Azt el tudom képzelni, hogy egy kis tó, erdő, nádas, rét legyen a telkemen, de hogy saját vízesés? Jó, tudom, vannak olyan hírességek, akik szigetet tudnak vásárolni maguknak a Bahamákon vagy a Karib-tengeren, de vízesésük azoknak sincs. Ráadásul ez, amelyikről most szó van, egy egyszerű okinawai fafaragómesterhez tartozik, aki csónakokat, székeket, bútorokat farigcsál. És úgy adódott − nem tudom a történetet −, hogy a telkén van Okinawa sziget talán legnagyobb, legmagasabb vízesése. Nem is egy, hanem mindjárt kettő.

_dsc7632_tachigaa_cafe.JPG

A 70-es út mentén, amely az északi rész keleti oldalán húzódik, közel a tengerparthoz van egy tábla. Simán el lehet siklani mellette, mert a környék semmi különlegeset nem kínál, nem látni, nem hallani a vízesést, és az erdő sem különösebben szép itt. Hanem ahogy betérünk a kávézó elé, már látszik, hogy itt mégis csak valami különleges van: csodálatos kilátás nyílik a tengerre, és néhány lépés után rádöbbenünk, hogy tulajdonképpen egy meredek szakadék szélén állunk, amely egyenesen a tengerbe zuhan...

Ha nem ülünk be rögtön a kávézóba, akkor szemünket és lábunkat a "Sky Terrace" elnevezésű pihenőhely vonzza magához. Valóban, mintha a levegőben lógna az erdő fölött a fából eszkábált terasz, hangulatos napernyőkkel és kellemes, faragott bútorokkal ellátva. Mint kiderül, akár ide is kérhetjük felszolgálni a kávénkat vagy a süteményünket.

_dsc7617_tachigaa_cafe.JPG

_dsc7620_tachigaa_cafe.JPG

_dsc7624_tachigaa_cafe.JPG

De vissza a vízesésekhez. Már a Sky Terrace-ról hallani a zuhogást, és ha hátra fordulunk, majd elindulunk lefelé az aszfaltozott ösvényen, jobbra kanyargós, hosszú falépcső vezet az első kilátóhoz. Hatalmas, magas vízesés tárul a szemünk elé, s csak kicsit zavarja a látványt, hogy a patak maga az út alól, egy mesterséges átereszből zubog elő... Nyilván a vízesés volt itt előbb, és utána építették fölé az utat. Az első vízesés mellett egy az erdőbe illeszkedő faépület is látható, talán azzal a szándékkal épült, hogy itt lehessen éjszakázni; de most lakatlan, "üzemen" kívül van, és a hozzá vezető fapalló is rozoga már.

_dsc7642_tachigaa_1.JPG

Vissza kell másznunk a falépcsőn az aszfaltúthoz, hogy a következő, alsó, talán még festőibb vízeséshez leereszkedhessünk. Itt már semmi sem zavarja a természetes látványt, s a hideg fuvallatot árasztó vízesés mellől épp egy riukiu vörösbegy is elröppent, mutatva, hogy itt valódi, őserdei jelenetben voltam. Nem lehet rossz egy ilyen helyszínt birtokolni magánterületként!

_dsc7648_tachigaa_1.JPG

_dsc7639_tachigaa_1.JPG

A tulajdonos azonban nem irigy és nem önző: szívesen megosztja másokal azt, ami neki adatott. A 70-es út mellé kávézót épített, de ha valaki ezt kihagyva szeretné a vízeséseket megnézni, azt sem utasítja el. Nyilván van nyitvatartási idő, de szabadon lehet fényképezni, időt tölteni a "telken", és ha közben igénybe veszi a vendég a kávézót vagy a pihenőhelyeket, azt még külön meg is köszöni a házigazda.

_dsc7627_tachigaa_cafe.JPG

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://okinawa.blog.hu/api/trackback/id/tr475538591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása