32 hónap vendégprofesszorként Okinawa szigetén

Okinawa Mi Amor

Okinawa szilveszter

2010. január 03. - zkorsos

A karácsonnyal ellentétben a szilveszter (New Year’s Eve) már ünnep Japánban és Okinawán. Ebben az évben 2009. december 31 csütörtökre esett, 1-je munkaszüneti nap, de az egyetemen már hétfő délután, azaz 28-án szünet kezdődött, egészen január 4-ig, a rákövetkező hétfőig.

31-ére jellegzetes okinawai esti programot választottunk. Délen Itoman falunál építették fel a 90-es években a Peace Memorial Park-ot (Béke Emlékpark), amely a 2. világháború véres okinawai csatájának utolsó helyszínén, a Mabuni-dombon terül el. A park közepén egy templom van, benne hatalmas Buddha-szoborral, a templom körül emlékfalak az áldozatok (majd’ félmillió ember!) neveivel, és egy másik részen pedig kis vidámparkszerű terület, amit szilveszterkor 1,8 millió lámpa világít ki, fényfüggönyöket, figurákat, fákat díszítő látványossággal. Először ezen a szórakoztató részen kezdtük látogatásunkat, a szabadtéri koncert, tűzzsonglőr, virág- (liliom- és bougenvillea-) pavillon mellett vásári árusok, sütögetők, sörcsapok várták a tömegeket, jó hangulatot teremtve mindenkinek. Éjfél előtt fél órával átmentünk a templomhoz, ahol már készülődtek az évfordulóra: a toronyban meggyújtottak egy tűzkarikát, amelyet rézfúvósok kísérőzenéjével lassan leengedtek a még meggyújtatlan fáklyákkal várakozó megemlékezők közé. Miután fellobbant a földön rakott láng, mindenki meggyújtotta a fáklyáját, és lassan átsétált a tömeg (mintegy 300 ember) egy másik térre a templom mellett, ahol koncentrikus köröket formálva körbeálltak egy újabb, még alvó máglyarakást. A menetet ritmikus, szinte mágikus révületbe ejtő okinawai dobolás kísérte. Éjfél előtt pár perccel egy gyönyörű női hang kezdett énekelni, majd visszaszámlálni, és fellobbant a máglya. A körbenállók sorban mind hozzáérintették, majd eloltották fáklyáikat. Az eső lassan elkezdett cseperegni, közben szólt a japán himnusz, és a templom másik oldalán álló harangot összesen 108-szor megkongatták. A 108-as szám a japánok számára mágikus jelentésű, a fájdalom, a belső problémák, mély érzelmek felszínre hozását, kiadását, megkönnyebbülését jelenti. Az egész jelenet egyedi és megható volt, igazán különleges szilveszter. Magában hordozta a helyi specialitást, azt, hogy az okinawaiak számára milyen sokat jelent a háború borzalmainak elkerülése és a békevágy megvalósítása.

一月一日 Japanese New Year's Song

A bejegyzés trackback címe:

https://okinawa.blog.hu/api/trackback/id/tr35538477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

142513 2010.01.04. 11:47:33

Műsorvezető: És azt elhiszi, hogy csigalépcsőn megy le a nap? Boborján: De érdekes! (Úgy, ahogy ez a honblog is!)

85035 2010.01.04. 14:08:12

Köszi!

137522 2010.01.05. 06:22:29

érdekes post nagyon, meg a kezdeti nehézségek után látom működni kezd a blog! üdv a külföldről hazablogoló zoológusok körében:) 108-as szám mágikussága lehet az oka annak is, h a tai chi 108 mozdulatból áll? amúgy sokan tai chi-znak reggelente japánban, mint a filmkeben?:) bocs, csak ez nagyon érdekel, mindig is ki akartam próbálni, főleg mert anyukám régen csinálta, tudta is az összes mozdulatot.

85035 2010.01.05. 10:01:44

Köszi, lassacskán tényleg alakul, ez a forma tetszik, már csak apróbbakat szeretnék változtatni, de nem megy egyelőre (pl a címet följebb tenni a fekete sziklába, vagy az egész középső résznek fehér árnyékot adni, hogy kiemelkedjen). És persze tölteni is kell. Meg frissíteni, személyesebben. Tai-chi itt nem nagyon van, érdekes. Olyat Tajvanon láttam, mindenütt, amit a filmekben, tényleg, az egyetemek nagy terei, a parkok mind megteltek reggel lassú mozdulatokkal tornázó emberekkel... hangulatos. Itt nincs ilyen. Igaz, nagy terek is alig vannak, ez egy zsúfolt kis sziget (nem mellékes, hogy a nem túl kedvelt amerikaiak kb egynegyedét elfoglalják a katonai táboraikkal). A 108-ra rákeresek...
süti beállítások módosítása