32 hónap vendégprofesszorként Okinawa szigetén

Okinawa Mi Amor

Újra a déli szigeteken

2012. február 13. - zkorsos

Február 3 és 7 között ötödik alkalommal sikerült eljutnom a Yaeyama-szigetekre, ezúttal Teodóra és Hunor remek társaságával és segítségével. A cél Japán legdélebbre fekvő része, Hateruma szigete volt, de újabb, még sosem látott szigetként Kuro-shimát is beiktattuk, és Ishigakin, ahonnan mindezt el lehet érni, szintén töltöttünk egy éjszakát.

Kezdjük Kuro-shimával, amely szó szerint Fekete-szigetet jelent, de akár "Tehén-szigetnek" is nevezhetnénk. Ezen az alig több mint 10 négyzetkilométeres, teljesen lapos (legmagasabb pontja 15 méterrel van a tengerszint felett!) földdarabon mindössze 200 ember él, de a szarvasmarhák száma ennél jóval több: 12 tehén jut minden emberre. Ennek megfelelően a sziget túlnyomó része szimpla legelő; erdőfolt vagy más természetes érdekesség alig maradt. Hozzájárul ehhez persze az is, hogy 1771-ben a hatalmas Yaeyama-cunami (amely Ishigakin 12 ezer ember életét követelte) teljesen elsöpörte a szigetet, a 7,4-es földrengést követő 30 méter magas szökőár érthetően semmit nem kímélt a lapos földdarabon.

Vicces képek egy nyilvános wc faláról Kuros-himán (fiú, lány)

Tengeriteknős-központ

Hajójelző kőrakás - Kuro-shima legmagasabb pontja

Kuro-shima legmagasabb pontja egy kőrakás, amit azért építettek, hogy a közeledő hajókat észrevegyék és jelezzék róla a többi, más szigeteken lévő kőrakásoknak. A kőrakás mellett - homokos talajon ugyan - de van némi fás vegetáció, ahol a kidőlt törzsek kérge alatt máris sikerült érdekes ikerszelvényest találni. Igaz, ez nem volt nehéz, hiszen Kuro-shimán még soha senki nem kutatott talajállatok után. Összességében 4 fajt találtam, amelyek közül 3 nem is behurcolt.

Behurcolt viszont, vagy inkább betelepített Kuro-shimán a páva, amit néhány déli szigetre valami "elvadult" ötletnél fogva honosítottak meg (talán magát vagy a környezetét akarta valaki arisztokratikusnak beállítani?). Szép madár a páva, de semmi keresnivalója ezeken a kis szigeteken, és erre hamar rájöttek a lakosok is. Elszaporodva és elvadulva szinte megállíthatatlanul pusztítják a veteményt, a zöldségeket, kotorásznak a szemétben a ház körül és rendetlenséget csinálnak, kárt okoznak mindenütt. Nagy méretű ketreccsapdákkal próbálják a helyiek összefogdosni a pávákat, nem nagy sikerrel. Lépten-nyomon, a sziget legtávolabbi csücskében is hallani érdes, fület bántó kiáltásaikat.

Lapossága és kis területe miatt Kuro-shimán a legjobb biciklivel közlekedni, ezt ráadásul ingyen kaptuk szállásadónktól, bár az is igaz, hogy tökéletesen szezonon kívül voltunk. A hűvös, esős időben eléggé fáztunk is, de szerencsére Hateruma-jimára átmenet már javult az idő.

Kyan utaki

Hateruma-jima Japán legdélebbi szigete. Ezt természetesen emlékmű is jelzi ("Nihon szai-nan kjoku heiva no szaki"), ahol mindenki fényképezkedni (vagy éppen telefonálni) akar. A sziget neve is tulajdonképpen ezt jelenti: "a legtávolabbi korallzátony". Ha a térképen nézzük, Hateruma tulajdonképpen már Tajvan északi részénél is délebben van, bár Tajvanhoz a nyugatabbra fekvő Yonaguni-jima van közelebb. A sziget területe kicsit több mint 12 négyzetkilométer, legmagasabb pontja 60 m, és körülbelül 500-an laknak rajta. Nagyobb tehát, mint Kuro-shima, de sajnos a természetes élővilág itt is meglehetősen megváltozott, mert nagyrészt cukornádültetvények borítják az összes kihasználható területet. Ottlétünkkor éppen cukornádaratás volt.

Japán legdélebbi pontján, Hunorral Van aki persze itt is telefonál...

Haterumán, helyzetét kihasználva, van egy aprócska csillagvizsgáló is, amelynek fő attrakciója - megfelelő évszak és időjárás esetén - a Dél Keresztje ("minami dzsu-dzsi szei"), amely alacsonyan, a horizonton látható. Ez a csillagkép a déli féltekére jellemző (majdnem ugyanolyan éjszakai tájékozódási pont, miat az északi féltekén az Északi-sarkcsillag, amely a délin természetesen nem látható). Februárban hajnali 3 és 5 között látható a Dél Keresztje, fel is keltünk tehát 4 órakor, de sajnos eléggé felhős volt az ég és telihold is volt éppen, úgyhogy nem lehetett látni a csillagképet.

Szélmalmok a cukornád között

Használaton kívüli reptér A Takana-zaki csillagvizsgáló

A csillagvizsgáló és a legdélebbi pont mellett, Takana-zakinál gyönyörű és vad a tenger, a meredek sziklákat haragosan nyaldossák a hullámok. Innen délre a Fülöp-szigetek vannak a legközelebb. Kicsit arrébb, egy utakinál (kegyhelynél) szép erdő fogadott, kutakodtunk is benne, de nem sok sikerrel. Azért így is akadt a szigetre nézve két új ikerszelvényesfaj.


Hateruma-jima talán egyetlen történelmi nevezetessége az Oyake Akahachi szülőhelyét jelző emlékmű, aki a 15. században élt felkelő volt. Az akkoriban nemrég egyesített Ryukyu Királyság ellen lázadt, amely túl magas adót vetett ki a hatalma alá hajtott Yaeyama-szigetekre. El lehet gondolni, hogy mi lett a sorsa...

Oyake Akahachi szülőhelyét jelző emlékmű

Szállásunk Hateruma-jimán a Nami minshukuban volt, amelynek tulajdonosa egy kedves néni. A ház melletti kis üzemben tofut "gyárt", aminek a készítését meg is néztük az egyik nap. (Ő minden nap ezt csinálja.) Reggel 5-kor fölkel, hogy az alapanyagot, a szójabab szemeit beáztassa, majd 8 óra múlva, ebéd után lát az igazi munkához. A vizes babot ledarálja, a masszát vízzel hígítva egy ipari centrifugába teszi, a kifolyó levet pedig egy hatalmas üstben főzni kezdi. A forró anyaghoz nagyon pontosan adagolt tengervizet ad (a só a lényeg), amely kicsapja a tofut, s ezt a végső masszát rakja (szövetzsákokban) fakocka sablonokba, ahol egy kis nyomtatás alatt néhány órán belül ruganyosra szilárdul. A kockákat apróbbra vágja és már jöhetnek is a friss tofut kedvelő vásárlók. A kicentrifugázott, száraz szójarostokat is felhasználják, levesbe sűrítménynek, vagy az állatoknak adják eleségül.

Szállásunk, Nami minshuku Tofukészítés

Nishihama part Hunor mint Toldi Miklós

Hateruma-jimán két éjszakát voltunk, és a köztes napon nagy szerencsénkre gyönyörű lett az idő, délben jópár órát forrón sütött a nap. Teodóra be is merészkedett az azúrkék tengerbe, Hunor pedig Toldi Miklóst játszott a fehér korallhomokos parton talált hosszú bambuszbottal. A tenger felett azért már látszanak az Iriomote felől gyülekező esőfelhők...

Búcsúzóul, mielőtt hajónk újra Ishigakira vitt volna minket, ettünk egy haterumai yaeyama-szóbát (tésztalevest), ami nem sokban különbözött az okinawaitól.


A bejegyzés trackback címe:

https://okinawa.blog.hu/api/trackback/id/tr25538568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása